W sobotę 20 września 2014 roku rodzice i zawodnicy „Fali” spotkali się w Swarzędzkim Domu Kultury, aby wysłuchać wykładu na temat specyfiki treningu pływackiego oraz wpływu poprawnego żywienia na wydolność i poprawę wyników sportowych. Prelegentka, Pani Joanna Szurowska dokonała analizy składu ciała zawodników analizatorem Tanita, który bardzo dokładnie pokazał, jak wyraża się stosunek masy mięśni do masy tkanki tłuszczowej.
W czasie wykładu omówione zostały podstawowe składniki jadłospisu tj. białka, węglowodany oraz tłuszcze, z podaniem przykładów i praktycznego ich zastosowania w prostym planowaniu jadłospisu dla sportowca. Pani Joanna zwróciła uwagę na nawodnienie sportowca, oraz wskazała jaki wpływ na wydolność sportowca ma odwodnienie oraz jego konsekwencje.
Nasi zawodnicy jeszcze raz z ust doświadczonego dietetyka dowiedzieli się o szkodliwym wpływie cukru i produktów, w skład których wchodzi (puszka coca coli to 7 kostek słodkości). O batonach i ciastkach już nie wspomnę. Podjadanie tych produktów to najprostsza droga do otłuszczenia organizmu. Nadmiar cukru we krwi jest natychmiast likwidowany poprzez zamianę w tkankę tłuszczową.
Prelegentka pokazała też, jakich produktów nasi zawodnicy powinni unikać i co w zamian tego można jeść. Rodzice dostali też kilka wskazówek jak przygotować pokarmy, aby nie zawierały szkodliwych „ulepszaczy”.
Zbadani Tanitą zawodnicy dostali zadanie prowadzenia przez dwa tygodnie dzienniczków żywieniowych, w których mają zapisywać ile i jakie pokarmy jedli. Będzie to podstawą do indywidualnej korekty jadłospisów.